MAXstyrka

Allt inom kraftsport

aug
28

Artikel om SM-kvalet i Mantorp

Posted by MAXstyrka 0 Comment

I dag var det dags för det andra kvalet av tre till Sveriges Starkaste Man 2011.

Kvalet ägde rum inne på Trailer Trucking Festival i Mantorp. Vädret var klart men det var väldigt kvavt och åskan hängde hela tiden i luften. Lyckligtvis slapp vi både åska och regn, och vädret var därmed helt godkänt med tanke på vilka grenar som stod på schemat för dagen.

Förutom en biljett till finalen i Sveriges Starkaste Man 2011 så fick vinnaren i dag också en inbjudan till att vara med i en internationell tävling i Giants Live under 2012, så startfältet var på förhand riktigt bra. Kalle Lane, Peter Eriksson, Peter Svedberg, Henrik Ottosson, Stefan Ringdahl, Johan Espenkrona, Anders Lindblad och Joakim Karlsson ville försöka få en plats i finalen av SSM 2011.

Sebastian Davidsson var också med, trots att han redan hade kvalat in till finalen. Kanske var det Giants Live som lockade. Johannes Årsjö var domare.

Dagen innan hade alla som ville fått testa att gå med den beryktade Husafeltstenen. Husafeltstenen är en otymplig sak på drygt 180 kg som man ska gå med så långt man orkar. De nio som gick längst med stenen i går fick fortsätta tävla i dag och poängen fick man sedan med sig till dagens tävling. Sebastian Davidsson vann grenen och gick således ut med ett litet försprång gentemot de andra.

Den första grenen var det Bayerska marklyftet. Det innebär att man står på en stålplattform och drar upp ett handtag från tåhöjd tills det att det tar stopp. Många av atleterna lyckades dra 260 kg, så det var många som fick samma poäng i grenen. 290 kg blev segerresultatet, och det stod Peter Eriksson för.

Den andra grenen var stocklyft. Här var det återigen många som stannade på samma vikt, och många klarade att pressa upp hela 140 kg. Kalle Lane började här känna av en skada i ljumsken som han ådrog sig ett par veckor innan. Peter Svedberg visade sitt missnöje över sina beskedliga stockresultat (han missade 150 kg) genom att gå i väg och skrika så högt han bara kunde. Joakim Karlsson imponerade stort genom att klara av 140 kg, trots att han bara väger 101 kg själv. Henrik Ottosson vann som väntat grenen på 150 kg, med mersmak dessutom.

Efter det var det dags för Truck Pull. En lastbil skulle dras runt 20 – 25 meter, och första halvan bestod av en liten uppförsbacke. Drygt hälften av atleterna klarade att gå hela vägen, och snabbast att göra det var Henrik Ottosson som visade att formen var bra.


Efter lastbilsdraget var det dags för en välbehövlig rast på 1½ timme. Efter rasten var det dags för en greppövning. Pinch Grip innebar att man fick hålla ett 60 kg tungt metallblock genom att klämma ihop fingrarna så länge man orkade. Kalle Lane visade varför han är känd för sin greppstyrka och vann grenen.

Inför sista grenen var det väldigt jämt i toppen. Få poäng skilde atleterna åt. Den sista grenen var Atlasstenarna. En serie på fem stenar, från 130 kg till 190 kg, skulle lastas upp på en lastbil (runt 140 cm högt). Efter en varm dag med många tunga grenar så trodde nog få att någon skulle kunna lasta på den tyngsta stenen. Det visade sig att ingen, inte ens Sebastian, orkade lasta den i dag. Sebastian Davidsson vann dock som väntat paradgrenen och lastade upp de fyra första stenarna på ca. 10 sekunder. Kalle Lane lyckades trots sin ljumskskada att lasta de fyra första stenarna, men fick ordentligt ont på köpet.

Det var en extremt jämn tävling rakt igenom och samtliga av de nio atleterna gjorde bra ifrån sig. Så här blev slutställningen.

  1. Peter Eriksson
  2. Sebastian Davidsson
  3. Henrik Ottosson
  4. Kalle Lane
  5. Stefan Ringdahl
  6. Peter Svedberg
  7. Johan Espenkrona
  8. Anders Lindblad
  9. Joakim Karlsson

I och med att Sebastian redan hade kvalat in till finalen (genom att komma tvåa i Ockelbo Showlifting) så fick Peter Eriksson, Henrik Ottosson och Kalle Lane finalbiljetter. Förutom dessa fyra atleter har också Stefan “Stisse” Bergqvist och Martin Forsmark också kvalat in till finalen. Nu väntar det sista kvalet den 1 Oktober.

Share

Leave a Reply


*


Translate