MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
31

MAXstyrkas årskrönika 2013

Posted by MAXstyrka 0 Comment

arskronika1

Nu är snart året 2013 till ända, och det har blivit dags att summera året och försöka sia om vad nästa år har att bjuda på.

Mycket har hänt under året som har gått. Vi introducerade tre nya uppskattade inslag på MAXstyrka: bloggarna, Fredagskrönikan och Strongmanskolan, vi arrangerade MAX Grip Challenge för tredje året i rad (en artikel om tävlingen kommer inom kort) och vi blev nominerade till Guldhjärtat som Årets blogg/hemsida för tredje året i rad (och kom till finalen). Stort tack till alla som röstade på oss! Samtidigt har man inte hunnit med en bråkdel av allt som man har velat, och ett par tävlingsreportage, artiklar och intervjuer har t.o.m. påbörjats och sedan runnit ut i sanden.

Ett nytt år betyder nya möjligheter och nya chanser att förbättra sig, och därför vill vi gärna veta vad ni vill se mer av 2014. Vill ni läsa fler intervjuer, fler artiklar, fler krönikor, se något nytt inslag eller kanske har ni kanske någon annan önskan? Hör av er via mejl på info@maxstyrka.se eller kommentera här nedanför. Nästa år ska bli det bästa året någonsin för MAXstyrka, det är ett nyårslöfte som kommer att hållas!

När man ser tillbaks på året som nu har varit så finns det såklart några olika saker som borde belysas i en sådan här årssummering. Här är en liten lista med olika saker som är värda att ta upp:

Årets kraftsportare: Johannes Årsjö vann sin femte raka titel i Sveriges Starkaste Man, och även om utmanarna kommer allt närmre, och ett par faktiskt kan hota honom i enstaka grenar, så finns det ingen i Sverige i dag som kommer i närheten av den nivån som Johannes besitter. Han vann förutom SSM även Nordens Starkaste Man 2013 (för andra året i rad) överlägset (trots skada), och kom en placering närmre sin dröm med en åttondeplats i Världens Starkaste Man 2013. Ett riktigt bra år för vår främsta strongmanatlet.

Årets kraftsport: MAS-wrestling är kanske inte så storslaget och pampigt i sitt något enkla utförande, men med en bräda och en staffetpinne kan man slå världen med häpnad heter det ju. MAS-wrestlingen är en enkel, okomplicerad kraftsport som tar mindre plats än vanlig dragkamp, där reglerna är lättbegripliga (ta pinnen från motståndaren) och som samtidigt har den där nerven som gör den relativt publikvänlig. Vi lär få se betydligt mer av sporten framöver.

Årets överraskning: Under Sveriges Starkaste Man 2013 var det två atleter som skadade sig och fick bryta tävlingen. Att västgöten Peter Svedberg inte var en av dem får räknas som en ren skräll. Här visade han att han verkligen platsar i den absoluta Sverige-toppen, när han lyckas hålla sig borta från skadorna.

Årets lyft: Carl Yngvar Christensens otroliga världsrekord i knäböj med 475 kg är lika imponerande som Benedikt Magnussons marklyftsrekord (460 kg utan dräkt), och ett av världens genom tiderna största styrkelyftsprestationer. Världsrekordet är som sagt helt otroligt, men det blir än mer otroligt när man tänker på att norrmannen fortfarande bara är en norrpojk som föddes på 90-talet.

Årets TV-kanal: Eurosport och Eurosport 2 har livesänt både tyngdlyftnings-VM och stocklyfts-VM m.m. Dessutom har man kunnat se både armbrytning och strongman så gott som varje vecka. Nu hoppas vi att kraftsort får ännu större utrymme i kanalerna 2014.

Årets fanservice: Robin Sjögren lägger då och då upp intressanta och lärorika filmklipp på Youtube där han svarar på frågor och pratar styrkelyft. Det är inte alla som ger tillbaka till fans på det sättet som Robin gör, och därmed visar han att han är mer än bara en av Sveriges absolut bästa styrkelyftare.

Årets diet: När 5:2-dieten, Atkins, LCHF, GI och allt vad det heter känns för mycket mellanmjölk och om du vill sticka ut från mängden, både gällande resultat och wow-faktor, så kan man köra på Sebastian Davidssons närmast patenterade banandiet. Den går, som namnet antyder, ut på att trycka i sig 40 bananer varje dag. Det gör man bäst genom att mixa bananerna med vatten och hälla i sig dem. Det finns dock en liten risk att man trots dieten inte kommer att kunna replikera Sebastians stenlyft och Farmers-promenader, men då kan man i alla fall inte skylla på kosten.

Till sist vill jag passa på att tacka atleterna som bloggar och har bloggat på MAXstyrka och som har bjudit på väldigt intressant läsning under året (Johannes Årsjö, Sebastian Davidsson, Fredrik Svensson, Jonna Blind, Martin Sohlin och Damir Krunic), fredagskrönikören Anders Axklo, strongmanprofessorn Alexander Syding, alla som vi har intervjuat, alla som ställde upp i MAX Grip Challenge 2013 och alla ni som är inne på MAXstyrka och läser!

2014 ser såhär på förhand ut att kunna bli precis hur bra som helst. Nu lägger vi in en växel till och hoppas att ni hänger med oss även nästa år!

Ha ett riktigt Gott Nytt År!

——————————————————————————————————————————————————

Share

Leave a Reply


*


Translate