MAXstyrka

Allt inom kraftsport

Att veganismen har ökat i både popularitet och omfattning har nog ingen missat. Nya restauranger som enbart erbjuder växtbaserad kost ploppar upp som finnar på en tonårspanna och till och med de annars så köttbaserade snabbmatskedjorna har utökat sina menyer med köttfria hamburgare. Köttkritiska dokumentärer basunerar ut fördelarna med att basera sin kost på grönsaker och vegangrupper på Facebook växer så det knakar. Vegantrenden kan med andra ord inte längre anses vara en trend.

Argumenten för att man ska minska sin köttkonsumtion och helst helt gå över till en vegetarisk kost är många, allt från ren och skär djuretik till hälsofördelar och klimataspekten, och många har därför bytt ut flintasteken mot morötter. Det finns dock ett argument som ofta läggs fram när det börjar talas om styrketräning och veganism, ett argument som ska bevisa varför en växtbaserad kost är att föredra om man vill bli så stark som möjligt, nämligen att världens starkaste man är vegan. Men stämmer verkligen det?

Den person som många veganer menar är världens starkaste man och som samtidigt profilerar sig som hardcorevegan är den sympatiska Wolverine-tvillingen och strongmanatleten Patrik Baboumian från Tyskland. Baboumian var en köttätare till han var 26 år gammal då han blev vegetarian, och sedan 2011 har han varit en fullfjädrad vegan. Han är 171 cm lång och väger drygt 130 kg. Han började sin karriär som bodybuilder, gick sedan över till styrkelyft och tävlade därefter i strongman från 2006 till 2016. Några av hans meriter är ett EM-guld i raw styrkelyft 2012 (GPA) och en vinst i Tysklands Starkaste Man 2011 (samt ett silver och två brons i den tävlingen). Baboumian har dessutom ett antal olika världsrekord i olika strongmangrenar, vilket borde innebära att han är en av världens starkaste män och bäst i världen på en del strongmangrenar, eller?


(Foto: Patrik Baboumians Youtubekanal)

Nej, det fungerar inte riktigt så i strongman. Det är sant att Patrik Baboumian har satt ett antal rekord som förvisso står med i Guinness Rekordbok, men det behöver inte betyda att personen i fråga är bäst i den grenen. Låt mig förklara; om man gör någonting som ingen annan har gjort tidigare så blir det automatiskt ett världsrekord, och om förutsättningarna ändras blir det ett nytt världsrekord.

Ett exempel är press med en öltunna som Baboumian har världsrekord i. 150,2 kg vägde tunnan som han pressade över huvudet. Den grenen har så vitt jag vet aldrig figurerat mer än just den gången som världsrekordet sattes. Ett annat exempel är Front Hold som Baboumian också har världsrekord i. 2012 höll han ett objekt som vägde 20 kg på raka armar framför kroppen i 1:26 minuter, alltså i nästan en och en halv minut. 2014 tävlade det svenska pressmonstret David Nyström i Norge (Världens Starkaste Viking 2014) och stod då i 1:33 minuter, alltså längre än Baboumians rekord. Det räknas dock som ett annat rekord eftersom den vikt som David höll vägde 25 kg. David höll alltså längre med en vikt som var fem kilo tyngre  och var således betydligt bättre i grenen än Baboumian.

Baboumian har också ett världsrekord i ok. I dokumentären The Game Changers sägs det att ingen människa har gått tyngre än Baboumian som 2015 gick tio meter med ett ok som vägde 560 kg. Det här rekordet vet jag inte om någon har slagit sedan dess då distansen när man kör ok oftast är längre än tio meter. I andra fall går man bara tre meter som man brukar köra i Arnolds Strongman Classic. Där brukar dock vikten vara betydligt tyngre än 560 kg. 2017 gick deltagarna med 710 kg, alltså 150 kg tyngre än vad Baboumian har gått med som tyngst.

Ett annat världsrekord han har haft är i stocklyft. 2009 lyfte han 165 kg i klassen -105 kg. En som har slagit det rekordet är Rob Kearney som har lyft 186 kg i samma viktklass. Baboumian har som mest lyft 190 kg i stocklyft på tävling, men den vikten är inte ens ett tyskt nationsrekord (Dennis Kohlruss har det tyska rekordet på 192,5 kg). Det svenska rekordet i stocklyft ligger på 207,5 kg och gjordes av nyss nämnda David Nyström 2015. Världsrekordet i stocklyft är 228 kg och innehas fortfarande av Zydrunas Savickas.

En annan merit som Baboumian har är att han tog EM-guld i raw styrkelyft 2012 (GPA). Han vägde då 125,2 kg och tävlade i 140-kilosklassen. Han gjorde serien 300-200-330 (300 kg i knäböj, 200 kg i bänkpress och 330 kg i marklyft), alltså 830 kg totalt. Han var dock ensam i sin viktklass (kanske därför han vägde över med 2 hg?), vilket innebär att han hade kunnat lyfta stången i samtliga lyft och fortfarande vunnit guldet. Därför säger inte själva medaljen någonting om hur bra serien var. Därför kan vi jämföra med Johannes Årsjö som debuterade i klassisk styrkelyft 2012 och gjorde då serien 330-190-340, totalt 860 kg. Jörgen Ljungberg har det svenska rekordet i klassisk styrkelyft både i klassen 120 kg (870 kg) och i +120 kg (880,5 kg). Det mesta Baboumian har dragit i marklyft på träning är 360 kg, vilket också var ingångsvikten i marklyftet i årets Sveriges Starkaste Man, en vikt som samtliga deltagare klarade.


(Foto: Patrik Baboumians Youtubekanal)

Det brukar också sägas att Patrik Baboumian är världens starkaste man om man räknar med kroppsvikt. Man brukar då mena när han vägde under de 130 kg som han i intervjuer säger att han väger nu för tiden. Baboumian har varit med i två världsmästerskap i klassen -105 kg (105 kg Strongman World Championships). 2007 kom han på en fjortondeplats av sjutton deltagare med 64 poäng. Janne Hartikainen från Finland vann den tävlingen med 143,5 poäng (Danny Andersson kom då åtta). 2009 kom Baboumian nia av tolv deltagare. Han har också tävlat i ett par internationella strongmantävlingar i Strongman Champions League i den öppna klassen. 2010 tävlade han en gång och kom då näst sist, 2013 tävlade han en gång (FIBO) och kom tia av tolv deltagare, och i sin sista tävling (stock-VM 2016) kom han sist efter att ha lyft 170 kg. Det ska dock sägas att han där drog av sin triceps, så det är svårt att säga hur mycket han hade kunnat lyfta annars.

Vi kan alltså konstatera att Patrik Baboumian inte i närheten av att vara världens starkaste man (något som Baboumian också själv har dementerat på sina sociala kanaler), inte ens om man räknar med kroppsvikt. Faktum är att han förmodligen inte ens hade lyckats ta sig till finalen i Sveriges Starkaste Man. Det betyder inte att Patrik Baboumian inte är väldigt stark, det är han tveklöst, och den växtbaserade kosten kanske har hjälpt honom att bli så pass stark som han är och har varit. Att man som atlet kan komma långt med en växtbaserad kost är bevisligen sant, men skulle man kunna bli världens starkaste man utan att äta kött? Det vi kan säga med säkerhet är att världens starkaste män (finalisterna i Världens Starkaste Man) äter enorma mängder kött. Ett exempel på det är Brian Shaw som har vunnit Världens Starkaste Man fyra gånger. Han äter ungefär tre kilo kött varje dag. Hade han kunnat vara lika stark utan kött? Det lär vi aldrig få veta, om inte någon vegan blir ännu starkare. Det vi vet är att Patrik Baboumian är ljusår ifrån den absoluta världstoppen när det kommer till styrka, även om han som sagt är väldigt stark.

Jag tror att det finns många fördelar med att minska på sin köttkonsumtion, och man bör inte oroa sig för att styrkeökningarna uteblir om man byter ut biffen mot bönor. Det är inga problem att få i sig tillräckliga mängder protein, fett och kolhydrater via en växtbaserad kost även om man satsar på att bli riktigt stark. Däremot bör man inte lägga fram något argument gällande att världens starkaste man är vegan, för det stämmer helt enkelt inte.

Missa inte dokumentären The Game Changer som nu går att se på Netflix.

Share

7 Responses so far.

 1. Boomer skriver:

  Nej

  • 269 skriver:

   Finns inte så många veganer i världen jämfört med köttätare därför är det inte så konstigt om man inte kan se han som “värdens starkaste man”, när fler och majoriteten blir veganer blir det inte så konstigt om fler rekord sätts och det i framtiden kommer vara just en som är vegan som blir starkast i värden. Det handlar om majoriteten människor, om man ser det som hur stark han är som vegan jämfört med mycket mer procent män han tävlar mot som äter kött är det fortfarande jävligt häftigt.

  • Max skriver:

   Jag håller med helt och fullt.

 2. Matt skriver:

  Kul att i en annan video så öppnar Arnold sitt kylskåp som är fullt med ägg. Och hans säger att sin favoritmåltid är stek. Det finns inga garantier för att några av dessar veganer eller ens vegiterianer. I princip alla ljuger. Finns många så kallade veganer som dessutom går på steroider. Om du sätter ditt barn på vegansk kost så kommer de få lägre iq.
  Inte ens min veganska syrra låter sin dotter äta 100% veganskt.

 3. Lägre iq skriver:

  Jag är vegan sedan 7 år tillbaka. De flesta av mina värden är bättre än innan. Jag är starkare och uthålligare nu. Och jag är inte dummare som du antyder. Haha, vad fan har ni för källor på era trollerilögner.

  • Patrik skriver:

   Det säger ingenting att dina “värden blev bättre”.
   Vad åt du innan du gick över?
   Hur sov du på den tiden jämfört med idag?
   Hur mycket alkohol dricker du idag jämfört med då?
   Hur mycket stress har du i livet nu jämfört med då?

   Det är oftast inte bara kosten som ändras när man “lägger om kosten”.
   En hel uppsjö av andra beteenden och vanor brukar komma på köpet.

 4. Idioten skriver:

  Roligt hur folk tror att han varit vegan hela sitt liv vilket han inte har+ du får lägre iq av att bara äta växter när du växer som t.ex småbarn och ungdomar.
  Att du inte vet detta som vegan visar att du inte har en susning om någonting inom veganism.
  Min sambo är vegan och skryter om hur bra det är men endå måste hon ta tillskott för att få vitamin d12, och andra som man inte får genom växter medans jag behöver inte ta några tillskott alls.
  Alla veganer skriker hur mycket proteiner det är i böner och frö. Men det ni inte verka veta att kroppen tar inte upp all protein av böner och desslike.

Leave a Reply


*


Translate