MAXstyrka

Allt inom kraftsport

jul
20

Kvick vann Sveriges Råaste 2021

Posted by MAXstyrka 0 Comment

Sveriges Råaste är sedan Giants Live Sweden lades på is Sveriges enda internationella strongmantävling. De tre senaste åren (2018, 2019 och 2020) har Anders “Bamse” Lindbladh skickat ut vinnarna till Arnold Strongman Classic Europe där de har fått tävla mot världens bästa strongmanatleter. I årets tävling fick vinnaren en biljett till Arnold Strongman Classic South America som hålls i Brasilien, São Paulo, den 22-24 april nästa år.

Sveriges Råaste brukar vara en underhållande tävling med roliga grenar och hög klass på deltagarna. Därför var jag fullt inställd på att köra de 30 milen till Eazy Gym i Ystad där tävlingen skulle äga rum. Tyvärr fick de planerna gå i stöpet då jag dagen innan körde bil i sju timmar för en begravning (samt bar och jordfäste kistan), vilket fick min sargade tantrygg att säga ifrån. Därför blir det inget renodlat reportage, utan bara en summering av tävlingen.

Det här året tävlade åtta atleter, sex från Sverige (varav fyra finalister från SSM 2020) och två från Danmark. Grenarna var sex till antalet, och den inledande grenen var råmark för max med en ingångsvikt på 340 kg. I det här startfältet fanns det några riktiga marklyftsmonster, så man kunde anta att vikterna skulle bli höga. Styrkelyftaren Mehmet Kaya gjorde strongmandebut och visade var skåpet ska stå genom att vinna grenen på fina 390 kg! Joachim Kvick, Fredrik Johansson och dansken Kim Ujarak fick dela på andraplatsen på 370 kg. Sveriges näst starkaste man, Martin Forsmark, nollade mycket oväntat i grenen.

Den andra grenen var stocklyft för reps på antingen 160 eller 180 kg. Hälften av startfältet nollade i grenen (Martin Forsmark, Mehmet Kaya, Fredrik Johansson och dansken Mike Lindtoft). Fredrik Svensson gjorde en repetition på 160 kg och kom därmed fyra. Kim Ujarak gjorde två reps på samma vikt och tog tredjeplatsen. Johan Liljeblad gjorde en repetition på den tyngre stocken och blev tvåa, och den som vann grenen var som väntat Joachim Kvick som stänkte upp två reps med den tyngsta stocken.

Dagens tredje gren var knäböj för reps. Vikten var 275 kg och viktskivorna på båda sidorna var tvungna att nudda en ställning i bottenläget för att försäkra ett tillräckligt bra djup. Här var återigen Mehmet Kaya starkast och gjorde hela sju repetitioner. Tvåa i grenen blev Joachim Kvick på sex reps, och trea blev Kim Ujarak på fem reps. Johan Liljeblad nollade mycket oväntat i grenen.

Den fjärde grenen var Truck Pull. Distansen var 20 meter och det var bara två atleter som lyckades slutföra grenen. Fredrik Johansson vann på tiden 44,44 sekunder och Johan Liljeblad blev tvåa på 51,18 sekunder. Martin Forsmark gick nästan hela distansen och tog tredjeplatsen i grenen.

Dagens näst sista gren var Farmers Walk för distans med extremt låga väskor vägandes 153 kg styck. Här vann Fredrik Johansson sin andra grenseger genom att gå 28,54 meter. Det var fyra meter längre än Martin Forsmark som tog andraplatsen. Johan Liljeblad kom trea på 21,53 meter. Ingen av de övriga atleterna orkade gå längre än åtta meter.

Den sista grenen var Husafell för distans. Stenen vägde 170 kg och var väldigt otymplig att bära. Bäst här var återigen Fredrik Johansson som gick 39,03 meter och därmed tog sin tredje raka grenseger. Johan Liljeblad blev tvåa på 31,07 meter och Fredrik Svensson blev trea på 29,65 meter. Mike Lindtoft valde att hoppa över grenen.

Det innebar att slutresultatet såg ut såhär:

  1. Joachim Kvick – 34 p
  2. Fredrik Johansson – 33,5 p
  3. Johan Liljeblad – 29 p
  4. Fredrik Svensson – 26,5 p
  5. Kim Ujarak – 26 p
  6. Mehmet Kaya – 25 p
  7. Martin Forsmark – 18 p
  8. Mike Lindtoft – 8 p

(Foton: Therese Lindbladh)

Andreas Ståhlberg har klippt ihop en film från tävlingen:

Share

Leave a Reply


*


Translate