MAXstyrka

Allt inom kraftsport

okt
05

Artikel om SM-kvalet i Norrköping

Posted by MAXstyrka 0 Comment

I lördags, den 1 oktober, var det dags för det sista kvalet till Sveriges Starkaste Man 2011.

Det var ingen mindre än den regerande mästaren Johannes Årsjö som höll i tävlingen och en stor del av Sveriges absolut starkaste män var på plats för att kriga om de tre sista finalplatserna.

Min resa till Norrköping höll på att få ett ganska snöpligt slut. När jag åkte på motorvägen i 120 km/h ungefär 10 mil innan Norrköping så börjar bilen helt plötsligt att skaka. Samtidigt ser jag när mitt vänstra framdäck rullar förbi bilen och åker över vägbanan. Efter en stunds däckbyte så kom jag iväg igen, men i.o.m. att jag körde med reservdäcket (som är ungefär lika tjockt som ett cykeldäck) så fick jag bara köra i 80 km/h. Jag lyckades så småningom att komma till Norrköping och mötte upp Johannes Årsjö och de andra atleterna på MAX. Arrangören av Sveriges Starkaste Man 2011, Sami Mulari, var också där för att bevittna tävlingen och för att planera inför den stora finalen som kommer äga rum om lite drygt två månader.

De som skulle tävla i dag var Sebastian Davidsson, Fredrik Svensson, Stefan “Stisse” Bergqvist, John Pasanen, Joakim Karlsson, Joakim Sundberg, Peter Svedberg, Johan Espenkrona, Love Häkänen, Jimmy Stjerna och Anders Lindblad. Sebastian Davidsson och Stefan “Stisse” Bergqvist hade redan kvalat in till finalen.

Domarna bestod av Johannes Årsjö och demontränaren Andreas “Samuraj” Rosell.

Eftersom detta inte var en “öppen” tävling så fanns det ingen publik att tala om, förutom några bekanta till ett par atleter som hade tryckt in sig i en gammal skinnsoffa. Brottarlegenden Pelle Svensson (Fredrik Svenssons pappa) var en av åskådarna. Efter ett tag kom även Johannes flickvän med deras mer eller mindre nyfödda barn.

Tävlingen blev trots avsaknaden av en stor publik en rafflande sådan med högt tempo, imponerande prestationer och grymma resultat från många atleter.

Den första grenen var Farmers Walk. Man skulle gå 20 meter med 150 kg i varje hand.

Här visade Skånes starkaste man, Johan Espenkrona, varför han borde vara med i finalen i år. Han sprang in på 12 sekunder blankt och vann grenen framför Sebastian Davidsson som sprang in på 13,2 sekunder. Vinnaren av Sveriges Starkaste Man 2011 i klassen -105 kg, John Pasanen, kom trea på 13, 63 sekunder.

Anders Lindblad kom fyra på 16,8 sekunder, Joakim Sundberg blev femma på 17,0 sekunder, Jocke Karlsson blev sexa på 23,25 sekunder, Stisse gick in på 28,3 sekunder, Love blev åtta på 30,2 sekunder och Fredrik Svensson blev nia på 52,0 sekunder. Den temperamentsfulla västgöten Peter Svedberg hade problem med greppet och drog av ett par valkar i händerna. Detta gjorde att han försökte dra in väskorna i mål, något som inte Johannes godkände. Han blev därmed tia på 17,8 meter. Jimmy Stjerna kom på en elfteplats med sina 7,7 meter.

Den andra grenen var enhandspress med en stor hantel som vägde 70 kg. Johannes gjorde klart innan tävlingen att man var tvungen att ha kontroll på vikten i toppläget och att man absolut inte fick hjälpa till att pressa med den andra handen. En hel del atleter fick stora problem att få balans på hanteln, men Johannes dömde lyften både konsekvent och rättvist och gav inte bort några poäng gratis.

Här tog Svedberg revansch från den förra grenen och gjorde hela 8 repetitioner med hanteln. Detta räckte till en delad förstaplats tillsammans med Stisse som också lyckades pressa upp 8 reps. Jocke Karlsson och Love fick dela på tredjeplatsen då de lyckades göra 7 reps vardera. Espenkrona gjorde 4 reps och blev femma i grenen, Fredrik Svensson gjorde 2 reps och Sebastian lyckades nöjt göra 1 repetition. Varken Jimmy, John, Joakim Sundberg eller Anders lyckade göra några reps, även om de var nära flera gånger, och de slutade därför utan poäng.


Den tredje grenen var ett medley där man först skulle dra en gigantisk kätting 15 meter och efter det bära två tunga truckdäck samma sträcka. Många fick problem att dra den jättelika kedjan, men samtliga atleter lyckades genomföra grenen innan tiden på 75 sekunder hade gått ut.

Sebastian Davidsson var klart snabbast och sprang i mål på 38,6 sekunder. Jocke Karlsson kom tvåa på 44,5 sekunder och John kom trea, bara en tiondel långsammare än Jocke.

Joakim Sundberg kom fyra på 46,4 sekunder, Peter kom femma på 48,2 sekunder, Johan kom sexa på 51,44 sekunder, Fredrik kom sjua på sina 52,25 sekunder, Love kom åtta med 53,94 sekunder, Jimmy kom nia med 55,1 sekunder, Anders kom tia med 55,2 sekunder och Stisse kom oväntat sist med 59,7 sekunder.


Den fjärde grenen var Conans. Conan var lastad med två stora Atlasstenar och vikten i handtaget är oklart. Riktigt tungt var det dock. Det var lite snålt med utrymme omkring cirkeln och när Sebastian skulle köra så hade ställningen råkat flyttas ett par cm in mot väggen. Detta gjorde att stången skrapade emot väggen när Sebastian gick förbi. Han tappade lite koncentration och fart, men lyckades trots det att gå några meter till. Lite mer än ett varv blev det och det räckte till en andraplats i grenen. John var en av förhandsfavoriterna i grenen, och fick också sin första grenseger för dagen. Espenkrona kom trea och bättrade på sin poängskörd ytterligare. Jocke Karlsson blev fyra och Fredrik Svensson blev femma. Peter hade aldrig testat på grenen innan, men lyckades ta en sjätteplats. Love kom sjua, Joakim Sundberg kom åtta, Jimmy blev nia, Stisse blev tia och Anders kom sist i grenen.

Den femte grenen var Däckvält. Däcket vägde 420 kg och man skulle välta det åtta gånger på tid.

När MAXstyrka var med på ett träningspass hos Kärvaryd Strongman så körde atleterna däckvält på en fullt trafikerad landsväg. Den träningen gav tydligen utdelning då Sebastian gjorde sina 8 reps på smått otroliga 29,06 sekunder. Det var mer än 11,5 sekunder snabbare än vad tvåan, John, mäktade med. Fredrik Svensson tog en liten revansch här efter ett par svagare grenar och fick tiden 41,28 sekunder. Love kom fyra med 46,13 sekunder, Stisse kom femma på 48,35 sekunder, Johan kom sexa på 55,16 sekunder, Jocke Karlsson kom sjua på 59,06 sekunder och Peter blev åtta med 63,03 sekunder. Joakim Sundberg och Anders fick dela på niondeplatsen då båda klarade att välta däcket sju gånger. Jimmy orkade välta det fem gånger och kom på en elfteplats.


Den sjätte och avslutande grenen var Atlasstenarna. Stenarna vägde från 120 kg upp till 175 kg. Här hade Sebastian skrapat ihop hela 47 poäng, vilket var 8 poäng före Espenkrona och John som båda hade 39 poäng. Jocke Karlsson hade 38 poäng. Sedan var det ett litet gap till femteplatsen som delades mellan Peter, Love och Fredrik Svensson som alla hade 30 poäng.

Den komfortabla ledningen hindrade inte Sebastian från att fullkomligt briljera i grenen, som vanligt när det kommer till stenlyft. Han vann hela tävlingen med 58 poäng och kommer att bli farlig i finalen som går i december.

För de andra atleterna (Stisse exkluderat) så gällde den här tävlingen väldigt mycket. Därför blev det en spännande slutspurt där atleterna verkligen gav allt de hade för att försöka kasta upp stenarna så fort som möjligt.

Espenkrona kom tvåa i den sista grenen och säkrade därigenom sin finalbiljett. Love kom trea i Atlasstenarna, men det räckte tyvärr inte hela vägen så han blev femma totalt sett.  Peter blev fyra i grenen då han slängde upp de tre första stenarna relativt snabbt. Efter tävlingen var slut gav han sig på den näst tyngsta stenen som vägde 167 kg, och den åkte upp utan problem. Detta gjorde att han beklagade sig en aning, men kunde trots allt vara nöjd med sin sjätteplats i tävlingen.

Fredrik Svensson kom femma i grenen, vilket gjorde att han åkte ned ett par placeringar i totalen och slutade totalt sjua i tävlingen. Anders kom sexa i stenarna och tia totalt sett. John kom sjua i den sista grenen, men eftersom han hade gjort väldigt bra ifrån sig i de andra grenarna så kom han totalt på en tredjeplats och fick alltså en finalbiljett. Stisse gjorde tyvärr en ovanligt blek tävling och kom åtta i både stenarna och åtta totalt sett. Man kan dock aldrig räkna bort honom, och med vinsten i Ockelbo Showlifting (där han fick sin finalplats i SSM 2011) i tanke får man förmoda att han kan bli farlig i finalen.

Jocke Karlsson hade egentligen allt emot sig inför den avslutande grenen, och det är minst sagt en imponerande syn att se när han, som bara är tre äpplen hög (och minst lika bredaxlad), kastar upp den första stenen på 120 kg, pressar den över huvudet och lägger upp den på den 170 cm höga ställningen. Det ser på förhand ut som en helt omöjlig uppgift, men han gör det med hjälp av en grym teknik kombinerat med en extrem styrka. Han kom nia i grenen, men kom på en fjärdeplats totalt sett. Det betyder att han tog den sista biljetten till finalen i Sveriges Starkaste Man 2011.

Joakim Sundberg kom tia i grenen och nia totalt sett. Jimmy lyckades inte lyfta upp den första stenen och blev poänglös i grenen. Han blev elva totalt.

Efter tävlingen var över så var atleterna, inklusive domarna, trötta och hungriga. Därför åkte vi alla till Restaurang Thai House där vi åt buffé. Johannes är sponsrad av restaurangen och äter där ett par gånger om dagen, och med tanke på hur maten smakade är inte svårt att förstå varför han väljer just det stället.


De 10 finalisterna som kommer att tävla i Sveriges Starkaste Man 2011 i Göteborg den 3 december är:

  • Johannes Årsjö
  • Sebastian Davidsson
  • Peter Eriksson
  • Henrik Ottosson
  • Kalle Lane
  • Stefan “Stisse” Bergqvist
  • Martin Forsmark
  • Johan Espenkrona
  • John Pasanen
  • Joakim Karlsson

Glöm inte att vara med i tävlingen där ni kan vinna biljetter till finalen!

Här är till sist en film från tävlingen med segraren Sebastian Davidsson:

Share

Leave a Reply


*


Translate