MAXstyrka

Allt inom kraftsport

dec
23

MAXstyrkas jul & nyårsresumé

Posted by MAXstyrka 0 Comment

maxnyår

Jag sitter här i ett hus ett par mil utanför Oslo. Utanför är kylan påtaglig, luften är frisk, landskapet är gnistrande vitt och julkänslan har sedan länge infunnit sig. Snön får trädgrenarna att se ut som om de försöker maxa i knäböj, samtidigt som de isiga vägarna gör allt i sin makt för att få en att göra piruetter. Norge är fantastiskt såhär års, och när man ska summera året som har varit så kunde man inte göra det på ett bättre ställe.

Det här året har varit händelserikt, minst sagt. Att göra en lista som innehåller allt bra som har hänt under 2014 hade tagit veckor att skriva, så jag nöjer mig med att plocka ut några godbitar vars minne kommer att följa med mig in i 2015 och stanna till jag blir senil.

  • 2014 var året då MAXstyrka äntligen lanserade en podcast. Många hade efterfrågat en podcast från oss, och de fyra första avsnitten har tagits emot med öppna armar, vilket såklart är väldigt roligt. I början av 2015 fortsätter vi att pumpa ut ett avsnitt varje fredag, så om ni har någon gäst ni vill ha med så kan ni skicka ett mejl till info@maxstyrka.se.
  • 2014 var året då Giants Live hittade till Sverige, och svenskarna kämpade, imponerade och levererade mot världseliten. Två pallplatser gick till svenskarna, och med 2000 personer i publiken så befästes det faktum att strongman förmodligen aldrig har varit så starkt i Sverige som det är just nu.
  • MAX Grip Challenge 2014 arrangerades för fjärde året i rad, och i år var tävlingen bättre och större än någonsin. Dansken Nicolai Hansen vann herrklassen och Ann Vicko vann damklassen, båda på nya svenska (och danska) rekord. Det är oklart om tävlingen kommer tillbaka nästa år, nu när Fitnessfestivalen flyttas till Stockholm, men om den gör det kommer vi köra all in då också.
  • Svenska atleter gjorde mycket bra ifrån sig inom samtliga kraftsporter, och tog med sig kilovis med medaljer från olika tävlingar. Bl.a. så fortsatte Fredrik Svensson att rada upp fina meriter i sitt styrkelyfts-CV. Det här året lyckades han t.ex. ta en medalj i styrkelyfts-VM, och ett guld i delgrenen bänkpress.

——————————————————————————————————————————————————

2015 ser ut att bli ett riktigt bra år det också. Personligen ser jag extremt mycket fram emot Världens Starkaste Man 2014, och om jag inte kan vara på plats och se tävlingen live så kommer jag som vanligt att sitta på nålar och försöka nosa upp så mycket information som möjligt, så att både jag och ni kan hålla er uppdaterade om hur det går för våra svenska atleter.

MAXstyrka var på plats och filmade fyra olika tävlingar i året som var (kval och final till Sveriges Starkaste Man), och tidsbrist gjorde att vi inte han klippa klart dem. Förhoppningsvis kan vi hinna med det någon gång under 2015, och dessutom komma ut med lite fler filmklipp. Om ni har något ni vill se mer av här på sajten så kan ni som alltid skicka ett mejl till info@maxstyrka.se.

Jag tänkte också köra en liten “best-of-lista”, som så många andra brukar göra. Det hör ju liksom till när man gör en sådan här krönika. Listan ser ut såhär:

Årets manliga kraftsportare: Johannes Årsjö både för sina idrottsliga prestationer och för att ha arrangerat Giants Live Sweden på bästa möjliga sätt. Om allt går vägen kanske vi kan få historiens tredje svenska medaljör i WSM redan nästa år.

Årets kvinnliga kraftsportare: Jenny Adolfsson tar hem årets kvinnliga kraftsportare. Hon ställer upp i många olika tävlingar, imponerar alltid och vinner det mesta hon ställer upp i. Antagligen en av världens mest allsidiga kvinnliga atleter.

Årets tävling: Giants Live Sweden kniper den här kategorin. Kanske den bästa strongmantävlingen på svensk mark någonsin, både underhållningsmässigt och prestationsmässigt.

Årets podcast: Om vi får vara lite, lite partiska (och det får man ju vara såhär i juletider) så får MAXstyrka Radio det här priset. Vi är fortfarande färska inom området, och trots att jag fortfarande tycker att jag låter som en seriefigursgroda så blir det bättre och bättre för varje avsnitt. Om du inte har lyssnat än kan du göra det här!

Årets ambassadör: Heidi Andersson blir årets ambassadör på grund av sitt engagemang för att sprida armbrytningen till den breda massan. Att hon dessutom krossar i de stora mästerskapen gör valet än mer självklart.

Årets prestation: Johannes Årsjö drog 420kg i marklyft i somras (i ESM 2014) vilket är ett svenskt rekord så det bara skriker om det, men hans 200kg i stocklyft (i SSM 2014) som han gjorde bara en vecka efter markrekordet får priset för årets prestation. Han blev först i norden med att klara drömgränsen på tävling, och det gjorde han trots hans urladdning sju dagar före SSM.

Årets överraskning: Årets överraskning är Sveriges totala dominans över norrmännen i strongmantävlingar under året som har varit. Nej, jag bara skojade! Det är ungefär lika överraskande som att julmusten inte smakar chokladmjölk i år heller…

Årets Comeback: Martin Forsmark tog ett friår från tävlande, och när han i år gjorde comeback så var det med besked. Ett silver i SSM 2014 och en tredjeplats i Giants Live Sweden blev resultatet. Kanske, kanske kan han överträffa sina egna förväntningar i WSM 2015.

Årets jubileum: Stefan “Stisse” Bergqvist gjorde sin tionde raka final i Sveriges Starkaste Man, trots hälsporre. Nu satsar han inför en pallplats i sin elfte final i SSM 2015, och det finns nog ingen som tror att han inte har chans att lyckas med det.

Årets mest saknade: Min rygghälsa. Ryggen är inte bra, trots otaliga besök hos sjukgymnaster och förståsigpåare. Skräprygg, jag ansöker härmed om skilsmässa!

Årets övning: Militärpress. Denna underbara axelmosare har förgyllt många timmar på gymmet under det gångna året, och fler timmar lär det bli nästa år. Det måste det bli om man ska ha en chans mot Sebastian Davidsson.

——————————————————————————————————————————————————

Som avslutning vill jag passa på att tacka ett stort gäng människor. Jag vill till att börja med tacka min underbara fästmö Ingvild (jag friade till henne i dag, och hon sa lyckligtvis JA) och min underbara son Gabriel (Gabriel kan höras i MAXstyrka Radio), alla sponsorer och annonsörer som vi har jobbat med under året. Jag vill dessutom rikta stora tack till Anders Axklo för sina fantastiska fredagskrönikor, min välansade sidekick Jimmie Trywall, experterna Anki Sundin och Martin Brunnberg, Kristian Wiklund, Alexander Syding för sin grymma strongmanskola och alla våra grymma bloggare: Johannes Årsjö, Sebastian Davidsson, Fredrik Svensson, Jonna Blind och Martin Sohlin. Jag vill också rikta ett stort tack till alla våra gäster, alla som vi har intervjuat och alla som tävlade i MAX Grip Challenge 2014. Stort tack också till Arne Persson, Ove och Catharina Rytter, alla arrangörer och alla kraftsportare som man har mött under året!

Det har varit ett grymt bra år, så låt oss nu försöka toppa det året och göra 2015 till det bästa året någonsin! Ät ordentligt, träna hårt och lev livet till MAX!

 God Jul & Gott Nytt År önskar vi på MAXstyrka!

andreasikavaj

Share

Leave a Reply


*


Translate